Viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Olli Valtonen asettuu samoille linjoille yksinkertaisen uskon puolesta puhuvan Antti Eskolan kanssa.

Jeesuksen sovitus on monellakin tapaa vaikeasti ymmärrettävä asia. Perinteinen sovitusoppi menee suurinpiirtein niin, että Jeesuksen kuolema ristillä on se viimeinen ja kertakaikkinen uhri Jumalalle, jolla Jeesus sovitti meidän syntimme meidän puolestamme. Kun Jumala kerran vaatii meitä tilille synneistämme, hän näkeekin vain Jeesuksen sovituksen, eikä siis langetakaan meille rangaistusta, vaan pelastuksen.

Edellisen kaltaisen teorian suurin ongelma on se, millaisen kuvan Jumalasta se vaatii. Jumala ikään kuin vaatii kostoa, tai ainakin siis sovitusta kuolemanrangaistuksen muodossa. Toisaalta jo aivan aikojen alusta Jumala on näyttäytynyt sovinnon Jumalana, ja on lopulta jättänyt mitä törkeimmätkin pahat teot rankaisematta. Tosin mikään kuva Jumalasta ei voi tyhjentävästi häntä selittää, eli parhainkin käsityksemme hänestä on ristiriitainen ja vajaa.

Valtonen tuo esille näkemyksen, että Jumala on aina ollut armollinen, ja uhrimenot ovat ihmisen syyllisen mielen yritys lepyttää vihaiseksi mielletty Jumala. Jumala ei tappanut Jeesusta ristillä, ihmiset sen tekivät. Ristinkuoleman ydin on ylösnousemus, jossa Jeesus voitti kuoleman.

Linkkejä:

Piispa Huovinen ja Antti Eskola kirkkopäivillä